Koncert klezmer glazbe i niggun napjeva

KulturaComments Off on Koncert klezmer glazbe i niggun napjeva
Share

Klezmer označava glazbenu tradiciju aškenaskih Židova istočne Europe. Izvode je profesionalni glazbenici koji se nazivaju klezmorim i koji su tradicionalno nastupali na svadbama i proslavama. Klezmer glazba odražava mnogo utjecaja iz okoline u kojoj su Židovi živjeli. Tako npr. vidimo utjecaj romske glazbe, rumunjske narodne glazbe (osobito moldavske), ukrajinske, bugarske, otomanske, te čak elemente iz glazbenog izričaja krimskih Tatara.

Niggun na hebrejskom znači ”napjev” ili ”melodija” i označava oblik židovske vjerske pjesme koja se izvodi grupno. Radi se o vokalnoj glazbi, često se repetitivnim zvukovima poput ”bim bam bam” ili ”aj aj aj” zamjenjuje tekst. Ponekada se stihovi ili citati iz Tore izvode repetitivno kako bi se stvorio niggun. Neki nigguni su žalopojke, dok su neki radosni ili pobjedonosni. Premda su uglavnom improvizacije, mogu biti stilizirani i odražavati učenja ili karizmu duhovnog vodstva. Nigguni su središni dio štovanja u hasidskom judaizmu koji je stvorio svoji struktirirani duhovni oblik refleksije mistične radosti intenzivne molitve. Hasidi se okupljaju na Šabat i praznike i pjevaju u grupama.

Koncert će održati Esther Wratschko, glazbenica iz Beča, a radionicu niggun napjeva će voditi zajedno s Dr. Gabi Abramac, osnivačicom i voditeljicom projekta revitalizacije jidiša i jidiš kulture na ovim prostorima. Esther Wratschko je fagotistica i pijanistica koja pjeva na jidišu i izvodi klezmer glazbu. Trenutno studira glazbenu pedagogiju i dirigiranje na Glazbenom sveučilištu u Beču. Radi kao dirigent, nastavnik i glazbeni izvođač.

Gabi Abramac je tijekom svojih terenskih istraživanja hasidskih zajednica u New Yorku svoj interes proširila je na etnomuzikologiju, te je zapisala i snimila brojne tradicionalne hasidske melodije. Kako kazuje, postoje čak i nigguni koji predstavljaju adaptaciju Marseljeze i Napoleonovog marša.

Esther Wratschko i Gabi Abramac su već zajedno nastupale u New Yorku u srpnju 2014. i očekuju da će i zagrebačko događanje biti jednako uspješno.

Comments are closed.