Suradnja Kliofesta i Zagreber yidish-krayza

Share

U sklopu festivala povijesti Kliofest 2016, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu će u srijedu, 11.05.16. u 10.30 biti održano predavanje naslovljeno

Zosa Szajkowski, kleptoman koji je spasio povijest francuskih Židova nakon holokausta

Zosa Szajkowski stigao je u Pariz 1927. kao izbjeglica iz poljskog štetla. Bio je jidišist, komunist, vojnik u legiji stranaca, a potom logoraš u Oued Zemu, koncentracijskom logoru kojega su u Maroku držale vichyjevske snage. Uspio je pobjeći od nacista u Ameriku te se kasnije iskrcao na Normandiju kao američki padobranac. Spasio je desetke tisuća dokumenata iz nacističkih skladišta u Berlinu, kao i iz javnih arhiva i privatnih sinagoga u Francuskoj tako što ih je tajno prebacio u New York. Bio je pionir moderne francuske židovske povijesti koji je bez ikakve akademske titule ili izobrazbe napisao gotovo dvije stotine znanstvenih radova o temama koje nitko prije njega nije istražio. No, tijekom vremena spasitelj postaje lopov. Većinu dokumenta o židovskoj povijesti u Francuskoj od 17. stoljeća nadalje, Szajkowski je ukrao iz arhiva, često izrezujući stare dokumente iz uvezanih tomova. Dokumente je koristio za pisanje svojih znanstvenih članaka te ih je potom prodavao američkim i izraelskim bibliotekama i arhivima.

Koji su bili pravi motivi Zose Szajkowskog te koji su bili motivi knjižničara u SAD-u i arhivista u Izraelu koji su kupovali ove dokumente od njega tijekom 1950-ih, 60-ih i 70-ih godina dvadesetog stoljeća? Je li Zosa Szajkowski spasio dragocjene dokumente od nacista ili je pokrao kulturnu baštinu francuskih Židova?

Više možete saznati na predavanju koje vodi dr.sc. Gabi Abramac koja je imala priliku surađivati s arhivistima koji su poznavali Zosu Szajkowskog, kao i s prevoditeljima koji su s jidiša preveli njegovu privatnu korespondenciju koja je poslužila povjesničarki Lisi Moses Leff pri pisanju knjige ”The Archive Thief”.

Comments are closed.