Osnivač

Share
dr.sc Gabi Abramac

dr.sc Gabi Abramac Voditeljica Projekta

Osnivačica zagreber yidish-krayza

Gabi Abramac je lingvist i stručnjak za međunarodne odnose. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja sociolingvistike, radom o jeziku i identitetu hasidskih zajednica u Brooklynu. Stručna usavršavanja iz područja međunarodnih odnosa i međunarodnog razvoja završila je u New Yorku i Washingtonu. Radila je za organizacije UN, OSCE i World Learning. U Zagrebu od 2000. godine vodi školu stranih jezika Sokrat. Vodeći svoju školu stranih jezika osmislila je modernu i uspješnu metodu učenja stranih jezika nazvanu SFARM metoda. U nastavi jidiša kombinira pristupe iz ove suvremene metode i tradicionalne načine podučavanja jidiša.

Godine 2003., kao stipendistica Seton Hill Sveučilišta iz Pennsylvanije, pohađala je program Yad Vashem centra u Jeruzalemu. YIVO Centar za židovska istraživanja u New Yorku dodijelio joj je stipendiju za učenje jidiša, književnosti i kulture 2013. i 2014. godine.

Autorica je brojnih članaka o židovskim jezicima i zajednicama u dijaspori. Stručni je suradnik Hrvatskog povijesnog portala. U Balkanskom književnom glasniku vrši funkciju urednice za prijevodnu književnost.

Članica je Hrvatskog filološkog društva, Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku, Linguistic Society of America, Association for Jewish Studies i LINEE+.

Njezina knjiga ”Dos heylike yidish vort: Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku” trenutno je u tisku.

Kontakt:  gabi.abramac@zagreb-yiddish.eu